23948sdkhjf

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Europæiske fødevarer skal være sundere fra 1. april 2021
Nye regler for, hvor meget transfedtsyre der må være i europæiske fødevarer, er netop blevet vedtaget af EU-Kommissionen. Formålet er at nedbringe antallet af europæere med hjertekarsygdomme.

Stramningen kommer, efter at Danmark har kæmpet for at få skærpet grænserne for indholdet af transfedt i fødevarer i Europa. Fra 1. april 2021 må der højst være to gram industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer på det europæiske marked.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

- Det er en stor sejr, at der efter inspiration fra Danmark nu indføres et fælles forbud mod for meget transfedt i EU. Stramningen vil komme folkesundheden i hele EU til gode. I Danmark kan vi se, at reglerne virker. Derfor har vi længe arbejdet for en fælles regulering i EU, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark var i 2003 det første land i verden, der satte en grænse for transfedt. Siden er transfedt stort set blevet elimineret i fødevarer på det danske marked, og nu følger EU altså Danmark i kampen mod transfedt.

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som for eksempel kan findes i industrielt fremstillede skærekager, småkager, chips og plantemargarine. Ifølge flere videnskabelige undersøgelser øger transfedt risikoen for hjertekar-sygdomme med op til 25 procent. Risikoen er vurderet til at være fire til fem gange højere sammenlignet med mættet fedt, nævner ministeriet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062